Tausta
Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikaan syöpään, ja syöpätapaukset ovat jyrkässä kasvussa pääosin väestön vanhenemisen takia. Suomessa todetaan tällä hetkellä vuosittain yli 35 000 uutta syöpää, minkä lisäksi syöpä on yksi keskeisimmistä kroonisista sairauksista. Korkeatasoinen ja intensiivinen tutkimustyö on ainoa keino syövän entistä tehokkaampaan ennaltaehkäisyyn, diagnostiikkaan ja hoitoon.
Vuosi 2025 on Suomen Syöpäinstituutin säätiön 39. toimintavuosi. Säätiö perustettiin 1986 toiminta-ajatuksenaan tehostaa ja edistää Suomessa harjoitettavaa syöpätautien korkeatasoista tieteellistä tutkimustyötä ja sitä kautta syöpäsairauksien ehkäisyä ja hoitoa Suomessa.
Syöpäinstituutin toimielimiä ovat hallitus ja tieteellinen neuvottelukunta (TNK). Säätiön hallitus suunnittelee toimintaa ja varainhankintaa, päättää tutkijoiden toimista sekä huolehtii yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. TNK:n tehtävä on seurata Syöpäinstituutin toimintaa tieteelliseltä kannalta sekä tehdä hallitukselle esityksiä tutkijoiksi nimitettävistä henkilöistä. Säätiön toimitusjohtaja huolehtii osaltaan säätiön tarkoituksen toteutumisesta ja hoitaa säätiön päivittäistä hallintoa.
Syöpäinstituutti on toiminut perustamisestaan lähtien läheisessä yhteistyössä toimintaa rahoittavan Syöpäsäätiön kanssa. Toinen keskeinen yhteistyökumppani on K. Albin Johanssonin säätiö, joka rahoittaa Syöpäinstituutissa toimivia nimikkotutkijoitaan. Syöpäinstituutti arvostaa suuresti pitkäaikaista yhteistyötä Syöpäsäätiön ja K. Albin Johanssonin säätiön kanssa.
Toiminta
Syöpäinstituutin keskeisin tehtävä on tukea suomalaista syöpätutkimusta tarjoamalla syöpätutkijoille määräaikaisia, eri uravaiheisiin kohdennettuja palkallisia toimia. Näissä toimissa tutkija voi jatkaa työskentelyä tutkimusympäristönsä tiloissa ja välineillä, mutta hänen työnantajanaan toimii Syöpäinstituutti. Syöpäinstituutilla ei ole omaa tutkimusinfrastruktuuria.
Syöpäinstituutti järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen tason symposiumin, joita on tähän mennessä järjestetty yhteensä kuusitoista. Lisäksi Syöpäinstituutti edistää yhteiskunnallista keskustelua syövänhoidon kehityksestä ja syöpätutkimuksesta Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa -hankkeessa.
Keskeiset tavoitteet vuodelle 2025
1. Kaikki yhdeksän tutkijan toimea ovat täytettyinä
Syöpäinstituutilla on kaikkiaan yhdeksän tutkijan toimea, joissa kaikissa on tällä hetkellä tutkija. Vuonna 2025 järjestetään kolme tutkijahakua: K. Albin Johansson -tutkijaprofessorihaku keväällä ja fellow- ja post doc -tutkijahaut syksyllä. Lisäksi pohditaan yhdessä rahoittajien kanssa, voisivatko post doc -tasoiset toimet olla jatkossa 3-vuotisia ja kaikki professuurit 5-vuotisia ja voisimmeko tarjota osa-aikaisia fellow-toimia kliinistä lääkärintyötä tekeville.
Lisäksi selvitetään, onko Syöpäinstituutin tutkijoiden palkkataso linjassa yliopistojen nykyisen palkkatason kanssa. Suunnitelmana on myös toteuttaa kysely, jossa selvitetään viimeisen 10 vuoden aikana Syöpäinstituutille työskennelleiden tutkijoiden näkemyksiä Syöpäinstituutin työnantajaroolista.
2. Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa –hanke jatkuu aktiivisena
Syöpäinstituutti jatkaa Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa –hankkeen koordinointia. Hankkeen toimijat kokoontuivat lokakuussa 2024 suunnittelemaan vuoden 2025 vaikuttamiskohteita ja -tapoja. Kansallisen syöpästrategian implementointi tullee loppuvuodesta 2025 olemaan tärkeä teema. Sitä ennen keskitytään viestimään syksyllä 2024 toteutettavan kyselyn tuloksista, jotka saadaan käyttöön tammikuussa. Kyselyn tarkoituksena on selvittää eri sidosryhmien (kansalainen, lääkäri, terveydenhuollon päättäjä) näkemyksiä ja kokemuksia niiden yli 65-vuotiaiden syöpäpotilaiden hoidosta, joille ei ole tarjolla parantavaa hoitoa.
Hanke jatkaa myös uusien lääkkeiden arviointijärjestelmän uudistustyöhön vaikuttamista nostaen esille erityisesti syöpäpotilaan näkökulmaa. Lisäksi vahvistetaan viestintää siitä, miten toimintaympäristön selkeys ja ennakoitavuus ml. uusien lääkkeiden käyttöönotto on yhteydessä lääketeollisuuden Suomeen tekemiin tutkimusinvestointeihin ja sitä kautta suomalaisten potilaiden mahdollisuuksiin päästä osaksi kliinistä lääketutkimusta.
Vaikuttamistyötä tehdään yhteistyössä viestintätoimisto Tekirin kanssa. Keskeinen yhteistyökumppani on Suomen Syöpäpotilaat ry. Hanketta tukenee vuonna 2025 11 lääkealan yritystä (AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Bayer, Bristol Myers Squibb, Janssen, MSD, Novartis, Pfizer, Roche ja Takeda).
3. Kansallinen syöpästrategia ja muu yhteistyö Kansallisen syöpäkeskuksen (FICAN) kanssa
Sosiaali- ja terveysministeriö antoi toukokuussa 2024 FICANille tehtäväksi kansallisen syöpästrategian laatimisen. Syöpästrategiatyön ohjausryhmä määritteli strategiset tavoitteet, työryhmäjaon ja työryhmien puheenjohtajat jatkotyöhön. Työskentely käynnistyi syksyllä 2024 ja syöpästrategia on sovittu valmistuvaksi toukokuussa 2025. Syöpäinstituutin toimitusjohtaja osallistuu tiiviisti syöpästrategian laatimiseen toimien sihteeristössä vastuualueenaan päätavoitteen 4 Pysytään aallonharjalla muuttuvassa toimintaympäristössä osiot Tutkimus ja data (puheenjohtaja Kimmo Porkka) ja Uudet menetelmät (puheenjohtaja Olli Tenhunen). Syöpäinstituutin tavoitteena on, että syntyvä strategia 1) yhtenäistää kansallisesti syövän diagnosointiin, hoitoon ja kuntoutukseen liittyviä toimia, 2) esittelee konkreettisia toimenpiteitä Suomessa tapahtuvan syöpätutkimuksen, ml. rekisteritutkimus, kehittämiseksi ja vahvistamiseksi ja 3) edistää yksilöllistä syövänhoitoa.
FICANiin perustettiin keväällä 2024 FICAN Science -ryhmä, jonka tavoitteena ja tehtävänä on ylläpitää tieteellistä dialogia (ml. FICAN seminaarisarjat), tiivistää kansallista tutkimusyhteistyötä mukaan lukien yhteistyö relevanttien säätiöiden kanssa, edesauttaa yhteistyötä kansainvälisten hankkeiden valmistelussa ja toteutuksessa (ml. Mission Cancer, Beating Cancer Plan ohjelmat), edesauttaa kansallista koordinaatiota käynnissä olevissa tai haettavissa kansallisissa tutkimus- ja tutkijankoulutushankkeissa sekä tehdä esityksiä, miten FICANin tulisi huolehtia tutkimuksellisesta perustasta. Syöpäinstituutin toimitusjohtaja on kutsuttu osaksi tätä ryhmää. Vuoden 2025 osalta keskitytään syöpästrategiatyöhön ja seminaarisarjan kehittämiseen sekä suunnitellaan vuosittaisen kansainvälisen syöpätutkimukseen ja syövän hoitoon keskittyvän symposium-sarjan perustamista. Lisäksi kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia kansallisen tutkimustoiminnan edistämisessä huomioiden Syöpäinstituutin tutkijapaikat ja Mallimaa-hanke. Tavoitteena on pystyä tarjoamaan yhdessä kliinisen tutkijan osa-aikaisia paikkoja vuodesta 2026 eteenpäin. Rahoituksesta neuvotellaan Syö-päsäätiön kanssa.
4. Syöpäinstituutti on aktiivinen iCANDOC-kumppani
Helsingin yliopiston koordinoima yksilöllisen syöpälääketieteen tohtorikoulutuspilotti iCANDOC perustuu iCAN Digital Precision Cancer Medicine -lippulaivaohjelmaan. Pilotissa koulutetaan 152 tohtoria seuraavan 3-4 vuoden aikana. Mukana pilotissa on viisi yliopistoa, HUS, neljä hyvinvointialuetta sekä teollisuuden ja kolmannen sektorin toimijoita (Lääketeollisuus ry, Suomen Bioteollisuus ry, Terveysteknologia ry ja Syöpäinstituutti). Syöpäinstituutin toimitusjohtaja osallistuu iCANDOCin kansalliseen ohjausryhmään Syöpäinstituutin edustajana.
Vuoden 2025 aikana päätetään, miten Syöpäinstituutti on konkreettisesti mukana tässä pilotissa. Vähintään osallistumme syyskuussa 2025 olevan iCAN Mission Possible -symposiumin järjestämiseen.
5. Syksyllä 2026 järjestetään Syöpäinstituutin 40-vuotisjuhlasymposium Tampereella
Syöpäinstituutin 17. symposium järjestetään syksyllä 2026 Tampereella näillä näkymin yhteistyössä FICANin ja paikallisten toimijoiden kanssa. Symposiumin järjestelyt aloitetaan keväällä 2025. Järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toiminee professori (tenure track) Toni Seppälä.
6. Viestintä tavoittaa useita kohderyhmiä ja on ajantasaista
K. Albin Johanssonin säätiölle lähetetään säännöllisesti raportti, jossa kerrotaan mahdollisista muutoksista nimikkotutkijoiden toimissa ja taloustilanne. Vuonna 2025 järjestetään nimikkotutkijoiden ja säätiöiden välinen tapaaminen, jossa nimikkotutkijat esittelevät tutkimusaiheitaan ja saamiaan tuloksia.
Syöpäsäätiön kanssa jatketaan yhteistyötä solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti.
Syöpäinstituutin verkkosivut pidetään ajan tasalla ja helppolukuisina. X-tilillä jaetaan julkaisuja sekä kerrotaan Syöpäinstituutin ajankohtaisista asioista säännöllisesti. Syöpäinstituuttiin affilioituneita tutkijoita nostetaan esiin Syöpäinstituutin verkkosivuilla Researcher of the Month -sarjassa.
7. Talous, varainhankinta ja hallinto ovat tarkoituksenmukaisia
Syöpäinstituutille tulevat varat ohjataan edelleen kustannustehokkaasti suoraan syöpätutkimukselle. Syöpäinstituutilla on osa-aikainen toimitusjohtaja, eikä toimistoa tai tutkimusinfrastruktuuria. Hallitus ja tieteellinen neuvottelukunta tekevät töitä talkoovoimin ja vain matkakustannukset korvataan.
Syöpäinstituutti pyrkii löytämään uusia tahoja, joilla olisi kiinnostusta lahjoittaa varoja nimikkotoimiin tai muuten osallistua tutkijatoimien ylläpitoon. Lisäksi pohditaan nykyisen järjestelyn, jossa Syöpäinstituutti toimii työnantajana, etuja ja haittoja sekä selvitetään muita mahdollisuuksia tukea tutkijoiden palkkausta.