Toimintasuunnitelma 2024

Tausta

Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikaan syöpään. Suomessa todetaan vuosittain yli 35 000 uutta syöpää, minkä lisäksi syöpä on yksi keskeisimmistä kroonisista sairauksista. Korkeatasoinen ja intensiivinen tutkimustyö on ainoa keino syövän entistä tehokkaampaan ennaltaehkäisyyn, diagnostiikkaan ja hoitoon.

Vuosi 2024 on Suomen Syöpäinstituutin säätiön 38. toimintavuosi. Säätiö perustettiin 1986 toiminta-ajatuksenaan tehostaa ja edistää Suomessa harjoitettavaa syöpätautien korkeatasoista tieteellistä tutkimustyötä ja sitä kautta syöpäsairauksien ehkäisyä ja hoitoa Suomessa.

Syöpäinstituutin toimielimiä ovat hallitus ja tieteellinen neuvottelukunta (TNK). Säätiön hallitus suunnittelee toimintaa ja varainhankintaa, päättää tutkijoiden toimista sekä huolehtii yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. TNK:n tehtävä on seurata Syöpäinstituutin toimintaa tieteelliseltä kannalta sekä tehdä hallitukselle esityksiä tutkijoiksi nimitettävistä henkilöistä. Säätiön toimitusjohtaja huolehtii osaltaan säätiön tarkoituksen toteutumisesta ja hoitaa säätiön päivittäistä hallintoa.

Syöpäinstituutti on toiminut perustamisestaan lähtien läheisessä yhteistyössä toimintaa rahoittavan Syöpäsäätiön kanssa. Toinen keskeinen yhteistyökumppani on K. Albin Johanssonin säätiö, joka rahoittaa Syöpäinstituutissa toimivia nimikkotutkijoitaan. Syöpäinstituutti arvostaa suuresti pitkäaikaista yhteistyötä Syöpäsäätiön ja K. Albin Johanssonin säätiön kanssa.


Toiminta

Syöpäinstituutin keskeisin tehtävä on tukea suomalaista syöpätutkimusta tarjoamalla syöpätutkijoille määräaikaisia, eri uravaiheisiin kohdennettuja palkallisia toimia. Näissä toimissa tutkija voi jatkaa työskentelyä tutkimusympäristönsä tiloissa ja välineillä, mutta hänen työnantajanaan toimii Syöpäinstituutti. Syöpäinstituutilla ei ole omaa tutkimusinfrastruktuuria.

Syöpäinstituutti järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen tason symposiumin, joita on tähän mennessä järjestetty yhteensä viisitoista. Lisäksi Syöpäinstituutti edistää yhteiskunnallista keskustelua syövänhoidon kehityksestä ja syöpätutkimuksesta Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa -hankkeessa.


Keskeiset tavoitteet vuodelle 2024

1. Kaikki yhdeksän tutkijan toimea ovat täytettyinä

Syöpäinstituutilla on kaikkiaan yhdeksän tutkijan toimea, joissa kaikissa on tällä hetkellä tutkija. Syöpäsäätiön rahoittamat tutkijaprofessorin toimet vapautuvat 31.12.2023, kun niissä olleiden tutkijoiden työsuhteet päättyvät. Uudet tutkijat valittiin vuoden 2023 aikana ja toimissa jatkaa Juha Klefström sekä aloittaa Tuomas Mirtti 1.1.2024. Mirtin toimi on ensimmäistä kertaa osa-aikainen (70 %), jotta hän voi jatkaa myös kliinistä työtään. Toimet nimettiin ensimmäistä kertaa Roosa nauha -tutkijaprofessorin toimiksi.

K. Albin Johanssonin säätiön rahoittama 2-vuotinen syöpätutkijan (post doc) toimi vapautuu 31.12.2023, kun siinä olleen tutkijan työsopimus päättyy. Vastaavasti Syöpäsäätiön rahoittamat syöpätutkijan (post doc) toimet vapautuvat 31.12.2023 ja 30.4.2024. Uudet tutkijat valittiin lokakuussa 2023 ja toimissa aloittavat 1.12024 Laura Hakanpää, Alexandra Lahtinen ja Phuong Doan. Kaikki tutkijat aloittavat samana päivänä eli yhdessä Syöpäsäätiön toimessa on samanaikaisesti kaksi tutkijaa 4 kk ajan. Tämä mahdollistaa sen, että jatkossa toimet alkavat aina samanaikaisesti tammikuussa.

Vuonna 2024 ei näillä näkymin järjestetä tutkijahakuja mutta vuoden aikana selvitetään, onko Syöpäinstituutin tutkijoiden palkkataso linjassa yliopistojen nykyisen palkkatason kanssa. Lisäksi pohditaan yhdessä rahoittajien kanssa, voisivatko post doc -tasoiset toimet olla jatkossa 3-vuotisia ja kaikki professuurit 5-vuotisia ja voisimmeko tarjota osa-aikaisia fellow-toimia. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia tukea lasten syöpien tutkimusta niihin kohdennetulla tutkijatoimella.

2. Syksyllä 2024 järjestetään Syöpäinstituutin symposium Kuopiossa

Syöpäinstituutin 16. symposium järjestetään 26.-27.9.2024 Kuopion kaupunginteatterissa Kuopiossa. Symposium nimi on 16th FCI Symposium - Future of Clinical Decision Making. Symposiumin järjestävät yhteistyössä Syöpäinstituutti, Itäinen syöpäkeskus (FICAN East), Monitieteinen syöpätutkimus (CANCER) -tutkimusyhteisö (UEF Cancer Research Community), Pohjois-Savon hyvinvointipalvelut ja Itä-Suomen yliopisto. Järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimii dos. Leena Latonen. Symposiumiin kutsutaan ulkomaisia puhujia ja sinne odotetaan 200 osallistujaa pääosin Suomesta.

3. Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa –hanke jatkuu aktiivisena

Syöpäinstituutti jatkaa Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa –hankkeen koordinointia. Hankkeen toimijat kokoontuivat lokakuussa 2023 suunnittelemaan vuoden 2024 vaikuttamiskohteita ja -tapoja. Kansallisen syöpästrategian laatiminen on edelleen tärkeä teema mutta vaikuttamistyön kärkinä tullee olemaan seuraavat:

Keskeisinä vaikuttamistoimenpiteinä suunnittelukokouksessa tunnistettiin seuraavat:

Vaikuttamistyötä tehdään yhteistyössä viestintätoimisto Tekirin kanssa. Keskeinen yhteistyökumppani on Suomen Syöpäpotilaat ry. Hanketta tukenee vuonna 2024 11 lääkealan yritystä (AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Bayer, Beigene, Bristol-Myers Squibb, Janssen, MSD, Pfizer, Roche ja Takeda). Lisäksi pyritään löytämään uusia tukijoita myös diagnostiikka- ja sädehoitolaitteita toimittavien yritysten joukosta.

4. Kansallinen syöpäkeskus (FICAN)

Kansallisen syöpäkeskuksen toiminta käynnistyi 2022 johtajan valinnan myötä. Vuoden 2024 aikana kartoitetaan edelleen yhteistyömahdollisuuksia kansallisen tutkimustoiminnan edistämisessä huomioiden Syöpäinstituutin tutkijapaikat, symposiumit ja Mallimaa-hanke. Tavoitteena olisi pystyä tarjoamaan yhdessä kliinisen tutkijan osa-aikaisia paikkoja. Rahoituksesta neuvotellaan Syöpäsäätiön kanssa.

5. Viestintä tavoittaa useita kohderyhmiä ja on ajantasaista

K. Albin Johanssonin säätiölle lähetetään säännöllisesti raportti, jossa kerrotaan mahdollisista muutoksista nimikkotutkijoiden toimissa ja taloustilanne. Vuonna 2024 järjestetään nimikkotutkijoiden ja säätiöiden välinen tapaaminen, jossa nimikkotutkijat esittelevät tutkimusaiheitaan ja saamiaan tuloksia.

Syöpäsäätiön kanssa jatketaan yhteistyötä solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti.

Syöpäinstituutin verkkosivut pidetään ajan tasalla ja helppolukuisina. X-tilillä jaetaan julkaisuja sekä kerrotaan Syöpäinstituutin ajankohtaisista asioista säännöllisesti. Syöpäinstituuttiin affilioituneita tutkijoita nostetaan esiin Syöpäinstituutin verkkosivuilla Researcher of the Month -sarjassa.

6. Talous, varainhankinta ja hallinto ovat tarkoituksenmukaisia

Syöpäinstituutille tulevat varat ohjataan edelleen kustannustehokkaasti suoraan syöpätutkimukselle. Syöpäinstituutilla on osa-aikainen toimitusjohtaja, eikä toimistoa tai tutkimusinfrastruktuuria. Hallitus ja tieteellinen neuvottelukunta tekevät töitä talkoovoimin ja vain matkakustannukset korvataan.

Syöpäinstituutti pyrkii löytämään uusia tahoja, joilla olisi kiinnostusta lahjoittaa varoja nimikkotutkija-toimiin. Lisäksi pohditaan nykyisen järjestelyn, jossa Syöpäinstituutti toimii työnantajana, etuja ja haittoja sekä selvitetään muita mahdollisuuksia tukea tutkijoiden palkkausta.